Luxemburg gaat bankgeheim versoepelen

Luxemburg versoepelt vanaf 2015 het bankgeheim en zal automatisch bankgegevens van niet-Luxemburgers uitwisselen met andere landen. Dat heeft premier Jean-Claude Juncker gezegd in het Luxemburgse parlement.

"We kunnen zonder gevaar de automatische uitwisseling van bankgegevens introduceren vanaf 1 januari 2015", klonk het. Volgens Juncker is de banksector van het land "klaar om dit te doen".

Luxemburg en Oostenrijk zijn de enige landen in de eurozone die momenteel bij hun bankgeheim zweren en dus geen bankgegevens van niet-inwoners uitwisselen met andere landen.

Beide landen kwamen onder druk te staan na de "offshore leaks" vorige week. Onderzoeksjournalisten van het "International Consortium of Investigative Journalists" (ICIJ) uit Washington publiceerden een lijst van tienduizenden offshore-bedrijven op belastingparadijzen, zoals de Britse Maagdeneilanden of de Cookeilanden. Op de lijst zouden ook verschillende Belgen staan.

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann gaf maandag te kennen dat zijn land bereid is om de uitwisseling van fiscale informatie te verbeteren in het kader van de strijd tegen fiscale fraude.