Maduro wil minimumlonen met 40% verhogen

President ad interim van Venezuela Nicolás Maduro wil de minimumlonen in zijn land met 40% verhogen als hij zondag tot staatshoofd wordt verkozen. Dat heeft hij gezegd tijdens een demonstratie in de hoofdstad Caracas. De verhoging zal in verschillende stappen worden doorgevoerd en moet eind volgend jaar voltooid zijn.
AP2013

In Venezuela ligt het maandelijks minimumloon momenteel op 2050 bolívares, zo'n 250 euro. Als Maduro komende zondag tot president wordt verkozen, wil hij dat bedrag met 40% verhogen. Dat heeft hij in een toespraak verklaard tijdens een demonstratie in Caracas.

Zondag kiezen de Venezolanen een opvolger voor Hugo Chávez  Hij overleed op 5 maart aan de gevolgen van kanker. Voor zijn dood had hij Maduro als zijn opvolger aangeduid. Naar alle verwachtingen zal Maduro de verkiezingen winnen en de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) op die manier aan de macht houden. In de peilingen ligt hij 20% voor op zijn belangrijkste rivaal Henrique Capriles.

Naar eigen zeggen wilde Maduro de verhoging van het minimumloon liever niet aankondigen. Hij wilde kritiek van de oppositie vermijden als zou het om een verkiezingsstunt gaan. "Ik heb het uit liefde voor het vaderland dan toch gedaan, omdat we zeker zijn van onze overwinning zondag", zei hij. 

In een eerste fase zou het minimumloon reeds in mei met 20% stijgen. Tegen eind volgend jaar moet de volledige verhoging van 40% voltooid zijn. Venezuela boekt grote winsten met de productie van olie, maar kampt tegelijk met een grote inflatie.