Microsoft en co dienen klacht in tegen Android

Microsoft heeft samen met 16 andere technologiebedrijven een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen Google. Ze beschuldigen de maker van Android ervan zijn dominante positie op de smartphonemarkt te misbruiken.

Naast Microsoft zijn de bekendste mede-aanklagers Oracle en Nokia. De groep heeft zich verzameld onder de noemer "FairSearch". De technologiebedrijven klagen aan dat Google zijn besturingssysteem Android gratis ter beschikking stelt aan de makers van smartphones. In ruil moeten die dan wel een heel aantal apps van Google, zoals YouTube en Google Maps, voorinstalleren op de telefooon.

Oneerlijke concurrentie, luidt het. Over de kwestie zijn al enkele maanden onderhandelingen aan de gang tussen Google en Europa, met als doel dat de zoekreus een aantal vrijwillige toegevingen zou doen. Maar de klagers vinden dat niet genoeg. Google heeft ook nog andere zorgen. In 6 landen, waaronder Frankrijk en Nederland, lopen er onderzoeken naar mogelijke inbreuken op de Europese privacywetten.

Van de recent verkochte smartphones heeft zo'n 70 procent Android als besturingssysteem. iOS van Apple is nummer 2. Dan volgen Windows Phone van Microsoft en Blackberry met een veel kleiner marktaandeel.

Opvallend is dat Microsoft zelf al vaak onder vuur heeft gelegen vanwege beschuldigingen dat het de markt zou monopoliseren. Onlangs nog kreeg het bedrijf een boete van 561 miljoen euro omdat het de gebruikers van Windows 7 niet de keuze had gegeven tussen verschillende webbrowsers.