Minder executies in 2012 dan jaar voorheen

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn vorig jaar zeker 1.722 doodsvonnissen uitgesproken. Dat zijn er zo'n 200 minder dan het jaar ervoor. Ook het aantal landen dat de doodstraf effectief uitvoert, is al enkele jaren aan het dalen.

Hoewel in 2012 enkele landen opnieuw doodstraffen hebben uitgevoerd nadat ze dat al enige tijd niet meer gedaan hadden - zoals India, Japan, Pakistan en Gambia - ziet Amnesty International een globale evolutie naar een doodstrafvrije wereld vast.

"De achteruitgang die we in enkele landen vaststellen is teleurstellend, maar dit betekent niet dat de wereldwijde tendens tegen de doodstraf gestopt is. In vele delen van de wereld behoren ondertussen executies tot het verleden", aldus Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen. "Slechts één land op de tien voert executies uit. De leiders van deze landen houden nog steeds vast aan deze wrede en mensonwaardige straf die de rest van de wereld achter zich heeft gelaten."

Amnesty registreerde wereldwijd 21 landen die executies hebben uitgevoerd in 2012. Dat is geen daling ten opzichte van 2011, maar wel ten opzichte van 2003 toen het er 28 waren. In 2012 werden minstens 682 executies uitgevoerd, twee meer dan in 2011, aldus nog Amnesty. In totaal werden minstens 1.722 nieuwe doodsvonnissen uitgesproken in 58 landen, in vergelijking met 1.923 in 63 landen in 2011.

Maar dat zijn niet de volledige cijfers, omdat China geen cijfers vrijgeeft over doodstraffen. Het aantal effectieve executies ligt dus een pak hoger, zegt Amnesty International. Volgens de organisatie heeft China in 2012 opnieuw meer mensen terechtgesteld dan de rest van de wereld samen. Volgens Amnesty gaat het om duizenden terechtstellingen.

China, Iran, Irak, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten vormen de top vijf van landen met de meeste executies.