Nederland roept 50 miljoen kilo rundvlees terug

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept 50.000 ton rundvlees terug nadat was gebleken dat de verdeler niet in orde was met zijn administratie. Hierdoor kan de herkomst van het vlees niet worden gegarandeerd. Mogelijk is het met paardenvlees vermengd geraakt.

Een vleesverdeler uit het Nederlandse Oss verspreidde tussen januari 2011 en 15 januari 2013 zo'n 50 miljoen kilo rundvlees over heel Europa. Na een controle bleek de verdeler niet in orde met de administratie waardoor de herkomst van het vlees niet kan worden gegarandeerd. De NVWA roept alle vlees daarom terug.

In februari was dezelfde verdeler al in opspraak geraakt toen bleek dat het bedrijf paardenvleessnippers met rundvleessnippers mengde om het daarna als puur rundvlees te verkopen. In maart vroeg de onderneming het faillissement aan.

Geen gevaar voor de volksgezondheid

In totaal namen 130 Nederlandse vleesverwerkingsbedrijven vlees af bij de verdeler. Zij worden nu opgedragen al het vlees dat ze doorverkochten op te sporen en terug te nemen. Daarnaast hebben nog eens 370 bedrijven uit verschillende Europese landen vlees gekocht. Zij worden via de desbetreffende Europese lidstaten op de hoogte gebracht. Geen enkel Belgisch bedrijf zou naar verluidt vlees van de Nederlandse verdeler hebben gekocht.

Volgens de NVWA is een deel van het vlees in supermarkten terechtgekomen, onder andere in diepvriesmaaltijden. Zeker het vlees uit 2011 is al grotendeels verwerkt, verkocht en geconsumeerd. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de volksgezondheid in gevaar is.