Nederlandse toeristenbond wil ons wegenvignet niet

De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB begint een protestcampagne tegen de plannen van ons land om een wegenvignet in te voeren. Volgens de ANWB zullen miljoenen Nederlanders het Belgische wegenvignet vanaf 2016 moeten betalen. De bond wil dat de Nederlandse ministers een bezwaar indienen bij hun Belgische collega's.

Vorig jaar hebben de gewesten in ons land een politiek akkoord bereikt om een wegenvignet in te voeren, in de loop van dit jaar wordt dat uitgewerkt. Wanneer het wordt ingevoerd, is nog niet duidelijk, maar in elk geval zullen ook de buitenlandse automobilisten een vignet moeten kopen. Zo dragen ze bij aan het onderhoud van de Belgische snelwegen.

De ANWB wil dat de Nederlandse bevoegde ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) bij hun Belgische collega's bezwaar aantekenen tegen het initiatief.

Volgens de automobilistenbond worden niet alleen vakantiegangers getroffen, maar ook mensen die dagelijks voor hun werk naar België gaan. Om het protest kracht bij te zetten, heeft de ANWB een website geopend waarop reacties worden verzameld. Ook geeft de ANWB een indicatie van de prijs voor een vignet, namelijk 100 euro voor 1 jaar. Twee maanden en 10 dagen voor respectievelijk 20 en 7 euro.