Rebellengroep in Syrië zweert trouw aan Al Qaeda

Het Al Nusra Front, een jihadistische rebellengroep die in Syrië vecht tegen het regime van president Assad, heeft een alliantie gesloten met Al Qaeda. Dat bevestigt de leider van het Nusra Front, Abu Mohammed al-Jawalani.
AP2013

In Syrië zijn er veel rebellengroepen actief in de strijd tegen het regeringsleger van Assad. Het voorbije jaar werd het Al Nusra Front, een groepering van jihadistische rebellen, een van de meest prominente groepen. Ze namen in verschillende steden en wijken het voortouw in de strijd en pleegden verschillende dodelijke zelfmoordaanslagen.

Dat het Nusra Front banden had met groeperingen in Irak, was de laatste tijd al een publiek geheim. Gisteren zei de leider van Al Qaeda in Iraq (AQII) Abu Bakr al-Baghdadi dat zijn groepering een fusie is aangegaan met het Nusra Front.

Het is nog niet duidelijk of het effectief tot een fusie is gekomen tussen de Syrische rebellengroep en de Iraakse tak van de terreurgroep. Wel heeft de leider van het Nusra Front nu gezegd dat hij "trouw zweert" aan Ayman al-Zawahiri, dat is de leider van Al Qaeda, na de dood van Osama bin Laden de meest gezochte man ter wereld.

Gevolgen voor westerse steun?

De VS en de EU steunen de rebellen in de opstand tegen Bashar Assad, die ontaard is in een burgeroorlog. Maar de verklaring van het Nusra Front maakt duidelijk dat steeds meer radicaal-islamistische en jihadistische mee gaan vechten aan de zijde van de rebellen. Hoewel de VS eerder al het Nusra Front als een terroristische organisatie bestempelde, kan deze ontwikkeling gevolgen hebben.

Te verwachten valt dat de VS en de EU steeds meer gaan twijfelen over financiële en humanitaire steun aan de verschillende rebellengroeperingen.