Rijkste Europeaan wil niet langer Belg worden

De Fransman Bernard Arnault, topman van de Louis Vuitton-groep, heeft zijn aanvraag ingetrokken om Belg te worden. Over de naturalisatieaanvraag was er veel commotie in ons land en in Frankrijk.
AP2010

Als reden om zijn aanvraag te laten vallen, zegt hij dat hij zich misbegrepen voelt door ons land. "Ik had de impact hiervan onderschat, al had ik gehoopt dat mijn aanvraag in alle discretie behandeld was. En mijn verlangen om dubbelzinnigheid weg te nemen, heeft niet tot succes geleid", zegt hij.

Arnault diende in september vorig jaar zijn aanvraag in om Belg te kunnen worden. Het leek er sterk op dat hij dat deed om de miljonairstaks van de Franse regering te ontlopen, al heeft hij later zelf laten verstaan dat hij ook juridische en persoonlijke motieven had en dat hij een groot deel van zijn belastingen in Frankrijk wilde blijven betalen, omdat hij er ook zou blijven wonen.

In ons land ontstond discussie over de vraag of multimiljonairs, zoals ook acteur Gerard Depardieu, sneller Belg kunnen worden. Onder meer N-VA-Kamerlid Theo Francken vond van wel.

Later opende het parket een onderzoek naar enkele projecten van Arnault in ons land. Twee maanden geleden probeerde Arnault de Belgische overheid nog te overtuigen door te suggereren dat zijn naturalisatie de schatkist miljoenen kon opleveren.

Arnault trekt nu zijn aanvraag in, "als een geste naar Frankrijk" en hoopt dat de "mediastorm" kan gaan liggen. Hij benadrukt dat dit geen gevolgen heeft voor "zijn band met België, persoonlijk noch professioneel".