Wilde dieren schitteren in mensenkleren

Een koala die gehuld in een Hawaïhemd naar de lens van de camera tuurt en een wolf die zijn voorbeeld volgt, maar dan in smoking. Dat is, kort samengevat, waar het in het project "Zoo Portretten" om draait. Yago Partal oogst wereldwijd lof voor de manier waarop hij de portretten van wilde dieren koppelt aan de kledij van mensen.

De 31-jarige artiest en fotograaf zegt dat zijn kunstproject gebaseerd is op cartoons en dierenverhalen uit zijn jeugd gecombineerd met zijn voorliefde voor mode. Dat dit project zo populair is, had hij niet meteen verwacht. "Ik ben blij verrast dat de foto's zoveel bijval krijgen van het publiek", zegt Partal in de Spaanse pers. "Blijkbaar zijn mensen gefascineerd en nieuwsgierig wanneer ze frontaal worden aangekeken door dieren in mensenkleren."

Volgens Partal, die als designer onder meer voor films van Pedro Almodovar en J.A. Bayona heeft gewerkt, zit er in zijn project geen dieper liggende betekenis. "Het moet  gewoon zoveel mogelijk mensen aan het lachen brengen."

En hoewel hij al aardig wat dieren heeft gefotografeerd (de kleren zijn illustraties die er achteraf worden aan toegevoegd, nvdr), wil hij er nog meer voor zijn lens halen. "Ik kijk nu al uit naar het resultaat van mijn lievelingsdier, de eland." Zijn favoriete foto tot dusver is die van de makaak, gehuld in een grijs pak met das. "Ik vind dat de aap er op die manier als een echte mens uitziet."

lees ook