"Ding Dong, de boze heks (Thatcher) is dood"

Dat de zopas overleden Margaret Thatcher niet door iedereen geliefd was, is geen geheim. De link met de "Wizzard of Oz"-klassieker “Ding Dong, the witch is dead”, was voor de tegenstanders van haar beleid dan ook snel gemaakt en een Facebookpagina om dit nummer op één te krijgen in de hitparade werd onmiddellijk duizenden keren met een "like" ondersteund. Intussen wordt het nummer ook door de Ieren massaal gedownload vanop iTunes. Hoe BBC de hitnotering zal aanpakken, is voorlopig minder duidelijk.

Op dit moment staat "The witch is dead" te pronken op nummer 2 in het Britse iTunes-overzicht en op 10 in dat van Ierland. Het nummer is vooral bekend omwille van de hoge stemmetjes van de Munchkins.

Met de downloadgegevens wordt ook rekening gehouden bij de samenstelling van het hitparadeoverzicht van BBC Radio 1 op zondag. "Volgens onze informatie heeft BBC al zijn radiostations verboden om het nummer te spelen. Het doet denken aan de punkperiode van "God save the queen", maar we zullen antwoorden aan iedereen die onze campagne als hatelijk omschrijft. Want dat zijn we helemaal niet. Het vernietigende effect van Thatchers beleid mag immers niet vergeten worden”, is te lezen op Facebook.

BBC liet in een reactie aan Daily Mail weten: "Onze hitparade op zondag is een exacte weergave van wat de Britten kopen. We zullen beslissen wat te draaien wanneer de juiste hitparadeposities bekend zijn." Dat het nummer nog geen minuut duurt, zou een reden kunnen zijn om het uit de hitparade te weren.

lees ook