"Hou je mond als een man aan het woord is"

Een Australische tv-anker haalde zich de woede op de hals van punklegende John Lydon, beter gekend als Johnny Rotten van The Sex Pistols, toen deze geïnterviewd werd naar aanleiding van de dood van Margaret Thatcher. Lydon vond immers dat hij te vaak onderbroken werd en maakte dat op een vrij agressief verbale manier duidelijk. De vrouwelijke anker Carrie Bickmore liet hem begaan, maar kon achteraf toch maar weinig begrip opbrengen voor de seksistische tirade van Lydon.

Toen Lydon, die via Skype werd geïnterviewd in het praatprogramma "The Project" van Channel 10, de indruk kreeg dat hij onderbroken werd, foeterde hij: "Hou je mond, vrouwtje. Hou je mond, wie je ook bent. Hou je mond. En luister naar mij. Wanneer een man aan het woord is, dan onderbreek je hem niet."

"Hou ermee op, Je lijkt op van die kwetterende vogels waar ik niet van hou. Wees vriendelijk. Je moet leren om meer manieren en respect te tonen. Je stem is te luid voor mij. Je moet echt leren om het geluid van je stem te temperen. Liefje, alstublieft, echt, jij bent erg luid. Draai de knop wat minder."

Bickmore reageerde nadien op een plaatselijke radiozender: "Ik wil nooit onbeschoft zijn tegen een gast, maar dit keer kwam ik op een punt dat ik dacht: "We verknoeien hier gewoon onze tijd." Want er is een verschil tussen controversieel zijn en gewoonweg lomp. Toen hij zei dat ik mijn mond moest houden en dat ik nooit een man mocht onderbreken, was dat weerzinwekkend."

Via Twitter reageerde ze met: "Mijn moeder heeft me geleerd me nooit te verlagen tot het niveau van iemand anders. Ze heeft me meer dan waarschijnlijk voorbereid op Johnny Rotten."

Lydon zelf reageerde ook al: "Er waren zoveel mensen door elkaar aan het praten dat ik niet wist wie wat zei. Het was me zelfs niet duidelijk of het mannen of vrouwen waren die me vragen stelden. Ze klonken allemaal als hyena’s. En een hyena moet je soms het zwijgen opleggen."

"Mijn enige vijanden zijn regeringen en instituten. En zeker geen vrouwen. Ik ben met eentje al dertig jaar getrouwd en we houden nog altijd van elkaar", besloot het nu 57-jarige punkicoon.

lees ook