"Identiteitskaart afnemen is niet de oplossing"

De identiteitskaart afnemen van jongeren die als strijder naar Syrië willen vertrekken, is geen oplossing voor het probleem. Dat zegt de Gentse imam Brahim Laytouss. Hij noemt het een simplistische en ouderwetse manier om met het fenomeen van radicalisering om te gaan.

Vanavond vindt overleg plaats tussen de burgemeesters van Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde over de Belgische jongeren die in Syrië gaan vechten. Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) zal het voorstel op tafel leggen om de identiteitskaart af te nemen van jongeren die de intentie hebben om te vertrekken of die tekenen van radicalisering vertonen.

Het voorstel kan op weinig begrip rekenen bij de Gentse imam Brahim Laytouss. "Dit zijn oude middelen die men vroeger heeft gebruikt om op een simplistische manier met het fenomeen van radicalisering om te gaan", zegt hij. "Op die manier los je het probleem niet op."

Laytouss waarschuwt dat veel jongeren inventief genoeg zijn om ook zonder identiteitskaart achterpoortjes te vinden om hun papieren in orde te brengen. "Ik denk dat we eerder moeten kijken naar de drijfveer van deze jongeren", besluit hij.