"Identiteitskaart afnemen van Belgische Syrië-strijders"

Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, legt vanavond een opmerkelijk voorstel voor aan zijn collega's van Mechelen en Antwerpen. "Neem jongeren die willen gaan vechten in Syrië, hun identiteitskaart af", zegt hij in De Standaard.

Burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde legt zijn voorstel uit in de kranten De Standaard en het Nieuwsblad. "Geef lokale autoriteiten de mogelijkheid om de Belgische identiteitskaarten van Jihad-strijders af te nemen zodra ze de wens uiten om naar een oorlogsgebied te trekken, of duidelijk tekenen van radicalisering vertonen", klinkt het.

Zonder identiteitskaart kunnen de jongeren niet zomaar de Schengenzone verlaten. Bonte ziet dit als een maatregel van tijdelijke duur, tot maximaal een jaar. Volgens hem bestaat zo'n preventieve maatregel ook al in Duitsland en ook in Nederland wordt de mogelijkheid onderzocht.

"We krijgen op basis van politieverslagen en informatie van inlichtingendiensten meer en meer zicht op jongeren die duidelijk aangeven dat ze naar Syrië zullen vertrekken en op het geschikte moment wachten om het land uit te trekken. Het is daartegen dat we ons moeten wapenen", aldus Bonte in het radionieuws.

De Vilvoordse burgemeester zal zijn voorstel vanavond voorleggen aan Bart De Wever (N-VA) en Bart Somers (Open VLD) op het burgemeestersoverleg op 't Schoon Verdiep.

Intussen raakte ook bekend dat er een vader uit Vilvoorde naar Syrië is vertrokken om zijn zoon te gaan zoeken. Dimitri Bontinck, die in het land dan weer op zoek is naar zijn zoon Jejoen, zegt dat hij dinsdagavond enkele uren lang vastgehouden is door leden van een radicale groepering.