"We hebben geen buitenlandse strijders nodig"

De Molenbeekse sjeik Bassam Ayachi ontkent dat hij Belgische jongeren ronselt om te gaan vechten in Syrië. Integendeel zelfs, Syrië wil volgens hem geen buitenlanders op zijn terrein. "Die amateurstrijders zijn eerder een last", zegt de sjeik in La Dernière Heure.
BELGA/MAETERLINCK

Volgens sjeik Bassam Ayachi heeft Syrië allesbehalve behoefte aan Belgische strijders. "We hebben geen buitenlanders nodig, want er zijn momenteel genoeg Syrische strijders, minstens 200.000", zegt hij in La Dernière Heure en op de website van Sudpresse.

Ayachi ontkent dan ook met klem dat hij Belgische jongeren ronselt om te gaan vechten in Syrië. "Wie durft aan een jonge onschuldige Belg die met frieten en mayonaise werd grootgebracht, voorstellen om naar Syrië te gaan?", klinkt het. Volgens hem moet zo'n Belg ter plaatse door 10 man beschermd worden om te verhinderen dat hij sterft.

De sjeik noemt de "amateurstrijders" of "avonturiers van een dag" dan ook veeleer een last in de bevrijdingsstrijd van het volk. "Die mensen moeten getraind worden, gevoed worden en van wapens voorzien. Dat is een belasting voor het Syrische volk."

Bassam Ayachi is een omstreden figuur. Tegen de Syriër loopt in België nog altijd een onderzoek voor deelname aan een terroristische organisatie. Maar de man verzekert in de kranten dat hij zich volledig heeft teruggetrokken "van de politieke, sociale en jihadistische scene".