"Willem-Alexander, wees een stoere, moderne man!"

Toen bekend raakte dat koningin Beatrix eind april de scepter zou overdragen aan haar zoon Willem-Alexander, bleek plots de gladgeschoren babyhuid-look van de prins een obstakel voor sommigen. Want echte Nederlandse koningen, zoals Willem I, II en III, hadden immers allen opvallende haartooi onder de kin. En dus werd eind januari gestart met een heuse website, een Twitteraccount en een Facebookpagina om de prins alsnog te overtuigen het scheergerief wat langer langs de kant te houden.

"Zonder baard, Geen koning" Dat is de duidelijke boodschap die de initiatiefnemers willen uitdragen. Met de bedoeling 100.000 likes te krijgen, want dan zullen ze naar de Rijksvoorlichtingsdienst, die de woordvoering doet voor onder meer het Koninklijk Huis, stappen om deze van de baardenpetitie op de hoogte te stellen. Intussen is de kaap van 71.000 likes al bereikt, maar er resten nog slechts een drietal weken.

Het initiatief krijgt alvast de nodige respons in de diverse media. Onder meer RTL Boulevard, De Telegraaf, De Volkskrant en Metro besteedden er al de nodige aandacht aan. In Metro was columniste Elske Vandervalk duidelijk: "Beste Willem-Alexander, man up verdorie. Gooi weg al die koninklijke scheermessen en kappers en laat de echte man in je naar boven komen. Gooi je haar los en maak Nederland eens gek. Wij vrouwen hebben een echte man nodig die dit land weer eens even laat zien wie de baas is en alle mannen hebben een voorbeeldfunctie nodig. Straks bestaat het hele land uit metromannen en gespuis en ligt ons lot ook nog eens in de handen van een babyface."

Ook de lifestylewebsite Damespraatjes liet er geen twijfel over bestaan: "In het afgelopen jaar zijn er steeds meer Baarden bij gekomen. Overal waar je kijkt…Een stoere, moderne man draagt anno 2013 een Baard."

Bovendien blijkt volgens onderzoeken dat een baard goed is voor de gezondheid. Volgens de website Men And Style blokkeren baarden immers tot 95 procent van de UV-straling van de zon. Hierdoor krijgt de man minder snel een oudere huid en wordt het risico op huidkanker verkleind. Ook deze argumenten zouden de prins moeten kunnen beïnvloeden.

Vraag is wel of ook Maxima valt voor "de zwoele look van de semi-bedachtzame blik" van Willem-Alexander met baard, zoals bovenstaande grote foto door de initiatiefnemers omschreven wordt.

lees ook