Alle celstraffen boven 6 maanden voortaan uitgevoerd

Wie vandaag veroordeeld wordt tot minstens zes maanden cel, ontsnapt niet meer aan een straf. In het verleden werden korte straffen dikwijls niet uitgevoerd omdat de wachtlijsten door elektronisch toezicht te lang waren. Maar die wachtlijsten zijn nu weggewerkt, zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD).

"Door extra personeel en nieuwe procedures garanderen we nu dat een veroordeelde gemiddeld binnen de drie weken een enkelband krijgt", zegt Turtelboom in Het Laatste Nieuws.

Vroeger kon die wachttijd al eens oplopen tot anderhalf jaar. Daardoor gingen honderden veroordeelden vrijuit omdat hun straf te licht was voor elektronisch toezicht of omdat de wachttijd de straf overschreed.

Die tijd is nu dus voorbij. Alle celstraffen vanaf zes maanden tot drie jaar worden voortaan echt uitgevoerd. "Als iemand die een straf heeft tussen zes maanden en drie jaar zich aanbiedt bij de gevangenisdirectie, krijgt hij binnen de drie weken een elektronische enkelband. Dat geeft een veel grotere zekerheid voor de gevangenisdirecteur, maar legt ook veel meer de link met de straf die een veroordeelde heeft opgelopen", aldus Turtelboom in het radionieuws.