Argentijnse president niet welkom op begrafenis Thatcher

De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner zal niet worden uitgenodigd op de begrafenis van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher volgende woensdag. Dat gebeurt op vraag van de familie. Thatcher was premier ten tijde van de Falklandoorlog in 1982.

De overheid heeft voor de begrafenis zo'n 2.300 gasten uitgenodigd. In normale omstandigheden worden bij een dergelijk evenement vertegenwoordigers van alle landen met wie Groot-Brittannië normale relaties onderhoudt uitgenodigd, maar de familie van Thatcher verzet zich tegen de komst van president Fernandez. Er wordt nu bekeken of er eventueel een lagere Argentijnse functionaris de begrafenis kan bijwonen.

Thatcher was premier in 1982 toen de Argentijnen de Falklands - voor de Argentijnen de Malvinas - bezetten, en gaf het bevel de eilanden militair te heroveren. De Argentijnen vinden nog altijd dat de Falklands een deel van Argentinië uitmaken en president Fernandez heeft er de laatste tijd herhaaldelijk op aangedrongen om de vraag over de soevereiniteit opnieuw op de agenda te zetten.

De militairen die deelnamen aan de Falklandsoorlog zullen een belangrijke rol spelen tijdens de begrafenis van de voormalige premier. In totaal zullen meer dan 700 leden van het Britse leger, de marine en de luchtmacht, een ceremoniële rol vervullen tijdens de plechtigheid.

Wel uitgenodigd op de begrafenis zijn alle voormalige presidenten van de Verenigde Staten en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Ook een vertegenwoordiger van de overleden president Ronald Reagan zal de plechtigheid bijwonen. Thatcher had een bijzondere band met hem.

Verder figureren op de gastenlijst een vertegenwoordiger van Nelson Mandela en de laatste Zuid-Afrikaanse president onder de apartheid Frederik Willem de Klerk. Mandela werd door Thatcher destijds een terrorist genoemd. De voormalige Russische president Michail Gorbatsjov zal de begrafenis niet kunnen bijwonen omwille van zijn slechte gezondheid.

Meest gelezen