Bolkestein pleit voor parallelle munt naast de euro

Er moet een parallelle munt komen naast de euro voor alle kredietwaardige landen in de eurozone, zoals Nederland en Duitsland. Dat heeft Frits Bolkestein gezegd in het Nederlandse programma "Pauw & Witteman". Bolkestein was jarenlang leider van de liberale partij VVD en is nog Europees Commissaris voor Interne Markt geweest.

Met een parallelle munt kunnen de kredietwaardige eurolanden hun eigen financiële positie beschermen. "De tekortlanden zullen zich verzetten als de duivel tegen wijwater", verwacht Bolkestein. Maar uiteindelijk zal een dure "noordelijke munt" goed zijn voor hun concurrentiepositie.

De Duitse Bundesbank moet volgens Bolkestein het initiatief nemen om concrete plannen over een aparte munt te maken, maar ook het Nederlandse kabinet kan volgens hem al onderzoeken "wat de mogelijkheden zijn om zo'n munt in te voeren".

Hij erkent dat een parallelle munt er niet meteen zal komen, maar ziet de munt als enige oplossing om uit de crisis te geraken. "Over 5 jaar piepen ze wel anders. We zijn nog maar aan het begin van onze problemen. Het is hoog tijd om orde te scheppen in de chaos", zegt hij.

Opvallend: Frankrijk zal alvast niet mogen deelnemen aan de parallelle munt als het van Bolkestein afhangt, want dat land is "vrijwel failliet" en wordt "op ondoordachte wijze geleid".

Bekijk hier het volledige interview.