Brief van DNA-ontdekker voor 6 miljoen dollar geveild

Een brief van Nobelprijswinnaar Francis Crick, waarin hij zijn zoon vertelt over zijn ontdekking van de dubbele helixstructuur van een dna-molecule, is bij Christie's geveild voor 6 miljoen dollar. Dat is een nieuw record voor een brief. Het is 60 jaar geleden dat Crick de ontdekking deed.

De bioloog schreef de brief in 1953 aan zijn 12 jaar oude zoon Michael, enkele dagen voor hij zijn ontdekking van het erfelijke materiaal wereldkundig maakte. Crick kreeg voor deze ontdekking in 1962 de Nobelprijs. In de brief schetst de wetenschapper de nu wereldberoemde dubbele helix.

De brief veranderde voor 6 miljoen dollar van eigenaar. Dat is drie keer meer dan verwacht, goed voor een nieuw record. Het vorige record voor een brief dateert van 2008, toen 3,4 miljoen dollar werd neergeteld voor een brief van Abraham Lincoln.

Van Francis Crick gaat morgen trouwens nog een unicum onder de hamer. Ook zijn Nobelprijs zelf zal worden geveild. De opbrengsten zijn bestemd voor wetenschappelijk onderzoek.

Francis Crick stierf in 2004 op 88-jarige leeftijd.