Britse archeologen leggen Londinium bloot

Archeologische opgravingen in het centrum van Londen hebben overblijfselen van Romeinse gebouwen en zo'n 10.000 artefacten blootgelegd. De onderzoekers spreken zelf van het "Pompeii van het noorden".

De opgravingen vinden plaats op de werf waar het nieuwe hoofdkwartier van het financiële agentschap Bloomberg gebouwd zal worden. De archeologen van het Museum of London hebben in 6 maanden tijd een schat aan munten, kledij, schrijftabletten, amuletten en gebruiksvoorwerpen, zoals leren schoenen, teruggevonden.

De objecten zijn in uitstekende staat, omdat een nu verdwenen rivier, de Walbrook, de grond vochtig heeft gehouden. Ook de houten structuren van de huizen zijn daardoor bewaard gebleven. In de Romeinse periode was er op de plaats van het huidige Londen de nederzetting Londinium. De Romeinse bezetting van Groot-Brittannië duurde van 40 v.C. tot de vroege 5e eeuw.

"De plaats is een wonderlijke doorsnede van de eerste 4 eeuwen van het bestaan van Londen", zegt Sophie Jackson van het archeologiedepartement van het Museum of London. Omdat de artefacten zo goed bewaard zijn gebleven, spreekt ze ook van het "Pompeii van het noorden", naar het Romeinse stadje dat door een vulkaanuitbarsting bijna volledig intact overgeleverd is.

Op de Londense site werd in 1954 al een deel van een groter gebouw ontdekt, de tempel van Mithras. Tijdens deze opgravingen zijn nu nieuwe delen daarvan opgedoken. De tempel zal later gereconstrueerd worden in de nabije omgeving. In het nieuwe gebouw van Bloomberg komt ook een museum, waarin veel van de voorwerpen te zien zullen zijn.

Meest gelezen