Gasverbruik steeg vorige maand met 60%

Het gasverbruik in België is in maart met ongeveer 60% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt gasnetbeheerder Fluxys. Ook het brandstofverbruik is vorige maand toegenomen, zegt de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (BRAFCO).

Vorige maand verbruikten de Belgische gezinnen 60% meer brandstof dan in maart 2012. Al het hele jaar ligt het verbruik opvallend hoog. "Het gasverbruik van de Belgen steeg met 17% wanneer we de eerste 3 maanden van 2012 vergelijken met die van 2013" zegt Rudy Van Beurden van Fluxys.

Ook ten opzichte van maart 2006 steeg het verbruik met 11%. 7 jaar geleden beleefden we de koudste maand maart in 10 jaar.

De cijfers omvatten enkel het verbruik van particulieren en kleine ondernemingen. Dat is rechtstreeks gelinkt met de weersomstandigheden. Het gasverbruik van de grote bedrijven daalt dan weer in vergelijking met vorig jaar. Hun verbruik hangt meer samen met economische activiteiten.

"Kleine hoeveelheden brandstof"

Het winterweer van begin 2013 leidde bovendientot een stijging van het aantal brandstofleveringen. Veel verbruikers lieten in maart extra brandstof leveren.

"We hebben veel bestellingen gekregen van kleine hoeveelheden brandstof, wat minder rendabel is voor de leveranciers", zegt Olivier Neyrinck, de technisch directeur van BRAFCO.