Gentse kleuterscholen worden lagere scholen

De stad Gent laat binnenkort twee kleuterscholen ombouwen tot lagere scholen omdat er een tekort aan plaatsen dreigt in het basisonderwijs. Dankzij het ombouwen van de kleuterscholen zouden er 150 plaatsen bijkomen in het lager onderwijs.

De twee scholen die worden omgebouwd, zijn De Klavertjes in de wijk Nieuw Gent en De Tovertuin in de Bloemetjeswijk. De stad gebruikt hiervoor de 1,1 miljoen euro extra onderwijsbudget van de Vlaamse regering. Het project wordt in de loop van volgend jaar uitgewerkt.

"Het zijn twee scholen die in gebieden liggen waar er een tekort aan plaatsen dreigt te ontstaan. Het zijn ook schooltjes waar nu enkel kleuterklassen worden aangeboden en waar we zien dat ouders beginnen te twijfelen om zich in te schrijven, omdat ze bij de overgang van de kleuterschool naar het eerste studiejaar opnieuw te maken krijgen met de vraag: zal er wel plaats zijn voor mijn kind?" zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Decruynaere benadrukt wel dat het om een noodmaatregel gaat en dat er meer geld nodig is om structurele maatregelen te kunnen nemen, zoals nieuwe scholen inrichten of bouwen.