HRW: "Syrische leger viseert burgerbevolking"

Het Syrische leger voert gerichte aanvallen uit op de burgerbevolking. Dat staat te lezen in een nieuw rapport dat Human Rights Watch vandaag publiceerde. De mensenrechtenorganisatie spreekt van misdaden tegen de mensheid.

In het nieuwe rapport "Dood uit de hemel" van Human Rights Watch staat te lezen dat het Syrische leger onder meer ziekenhuizen en bakkerijen bombardeert.

De mensenrechtenorganisatie heeft onderzoek gedaan op 59 plaatsen in het noordwesten van Syrië, die onder controle vallen van de rebellen. In het gebied is sprake van tientallen "wetteloze" luchtaanvallen. Zo werd het hospitaal van Dar al-Shifa maar liefst vier keer aangevallen door gevechtsvliegtuigen.

"De luchtaanvallen die bevolen zijn door de regering, doden willekeurig én gericht burgers. Het lijkt erop dat het een strategie is om systematisch de burgerbevolking te viseren", aldus Human Rights Watch. De organisatie wijst erop dat men hiermee de internationale oorlogswetten schendt en zich dus schuldig maakt aan misdaden tegen de mensheid.

Human Rights Watch meent dat er bij luchtaanvallen zware munitie wordt ingezet, waarbij in één klap verschillende huizen kunnen worden getroffen.

De mensenrechtenorganisatie doet nu een dringende oproep aan de internationale gemeenschap om het geweld te stoppen. Ze vraagt aan de VN-Veiligheidsraad om een wapenembargo in te stellen, en het Internationaal Strafhof in te schakelen. Ook werd een YouTubefilmpje gepubliceerd waarin het geweld wordt aangekaart (zie onder).

Woordvoerder HWR: "Het kan stoppen"

Jan Kooy, woordvoerder van Human Rights Watch, vertelde in "De ochtend" hoe moeilijk het is om aan correcte informatie te geraken over Syrië. "We sturen mensen het land in, die slachtoffers van de luchtaanvallen persoonlijk aanspreken", klonk het. "We kunnen onze bronnen echter niet bij naam noemen, want dan lopen ze gevaar."

Volgens HRW zijn de gerichte burgeraanvallen een tactiek van het regime van president Assad. "We denken dat iedereen die de oppositie steunt, het risico loopt om gebombardeerd te worden", aldus Kooy.

Toch is de HRW-woordvoerder ervan overtuigd dat er een einde kan komen aan het geweld in Syrië. "Als er op internationaal vlak meer druk wordt uitgevoerd op het regime van Assad, kan het geweld wel degelijk stoppen."