Kankerpatiëntje brengt stadion in extase

"Een hoogtepunt in dit jonge leven, maar vooral een inspiratiebron voor iedereen, waar ook ter wereld." De touchdown van een zevenjarig kankerpatiëntje tijdens een american footballwedstrijd afgelopen weekend, toegejuicht door meer dan 60.000 toeschouwers, bespeelt wereldwijd de emoties. Het filmpje op YouTube werd in enkele dagen tijd al meer dan zes miljoen keer bekeken.

Het leven van Jack Hoffman veranderde in april 2011, toen hij op vijfjarige leeftijd een epilepsie-aanval kreeg van bijna een half uur en bijna stierf door ademhalingsproblemen. De diagnose was een kwaadaardig gezwel nabij de hersenstam. Omdat de operaties niet zonder gevaar waren, maakten vader Andy en zoon Jack een lijstje wat er nog moest gedaan worden. Eén daarvan was een ontmoeting met footballster Rex Burkhead (zie kleine foto) van de Nebraska Cornhuskers.

Na een hersenoperatie in oktober 2011 volgde een 60 weken durende chemotherapie. Die loopt momenteel op zijn einde, met een voorlopig positief resultaat, want wat na de operatie overbleef van het gezwel zou danig gekrompen zijn. Reden genoeg voor Burkhead en zijn team om de jongen in het zonnetje te zetten. "Hem zien te leven, hem zien plezier hebben en lachen. Dat werkt zo motiverend", aldus de footballspeler.

Toen Jack van zijn vader te horen kreeg dat hij uitgenodigd was, reageerde hij met: "Oh, that would be cool."

A2012

Meer dan 60.000 toeschouwers zagen Jack afgelopen weekend dan een heuse touchdown scoren, nadat hij 69 yards (63 meter) gelopen had. "ik was zo trots op hem, dat hij niet klungelde met de bal. Hij ging recht op zijn doel af. Hij heeft de trainer zeker niet in de steek gelaten. Het was magnifiek", reageerde vader Andy achteraf. Eraan toevoegend dat het gezondheidsgewijs goed gaat met zijn zoon. Men hoopt in juni te mogen eindigen met de chemo.

Andy: "Dit was geen PR-stunt. Het team heeft hem op de rode loper gezet, omdat ze met hem begaan zijn."

"We hadden er vooraf geen idee van dat dit voor ons gezin zo overdonderend zou worden", besloot Andy in Good Morning America. Jack vond de touchdown "as fun as it looked. Absoluut!"

lees ook