Mister E viert zijn 50e verjaardag in Brussel

Mark Everett van Eels heeft gisteravond zijn 50e verjaardag gevierd in een uitverkocht Koninklijk Circus in Brussel. Hij kwam er zijn jongste album "Wonderful, glorious" voorstellen. Zijn bandleden lieten zijn verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan.

Eels brak in 1996 door met zijn debuut "Beautiful freak". "Wonderful, glorious" is intussen al zijn tiende studioalbum. Waar E vroeger bekendstond voor zijn melancholische songs, kiest hij op zijn recente album resoluut voor positieve rock.

Wat meteen opviel, was de opstelling van de band. Samen met zijn drummer stond E vooraan. Op een licht verhoogd podium achter hen stonden nog twee extra gitaristen en de bassist. Ook over de outfit van de band was nagedacht. Alle vijf droegen ze een zwart trainingspak en een zonnebril.

Optredens van Eels zijn een mix van rock, melancholie en humor. En die humor is vaak een beetje bizar. Zo liet E voor zijn officiële voorprogramma Nicole Atkins een man verkleed als pierrot aantreden die "My heart will go on" van Céline Dion liet uitmonden in een Metallica-song.

De clown mocht trouwens nog eens het podium op met de verjaardagstaart die de bandleden voor Everett hadden laten aanrukken (foto). Vanuit de zaal weerklonk "Happy birthday" en op het podium dwarrelden ballonnen in alle kleuren naar beneden.

Eels bracht aan een hoog tempo vooral recente songs waaronder "Bombs away" (opener van de set), "Peach blossom" en "New alphabet". Tijdens de eerste bisronde volgde "I'm your brave little soldier" en een mix van "My beloved monster en Mr. E's beautiful blues". Daarna kwam de band nog terug voor "That look you give that guy", een van de publieksfavorieten, en daarmee leek het concert ten einde.

Toen de zaallichten al een tijdje aan waren, keerde de band nog terug voor een derde bis, waarbij het overgebleven publiek nog even alle remmen losgooide. Vanavond staat Eels opnieuw in een uitverkocht Koninklijk Circus.