Neushoornvrouwtje Karamat flaneert in Planckendael

De neushoorn Karamat heeft vanmorgen haar eerste passen gezet in haar nieuwe buitenperk in Planckendael. Het neushoornvrouwtje is twee jaar oud en komt uit de Whipsnade Zoo in Groot-Brittannië. Over twee jaar hoopt Planckendael met haar te kunnen kweken.

Het neushoornvrouwtje zal binnenkort het buitenperk wel moeten delen met de muntjaks, Chinese hertachtigen (kleine foto onder). Door verschillende diersoorten in één perk samen te brengen, wil Planckendael "het natuurlijk gedrag stimuleren en zowel dieren als bezoekers meer uitdagingen en afwisseling bieden".

Wie er niet zal rondlopen, zijn mannetjesneushoorns. "Mannetjes en vrouwtjes leven doorgaans apart omdat ze snel op elkaar uitgekeken zijn en ze elkaar op die manier vaak verwonden" zegt Planckendael in een mededeling.

"Enkel om te paren komen ze samen. Dat is ook al niet vanzelfsprekend. Als voorspel lopen de dieren soms uren achter elkaar aan. De paring zelf neemt gemakkelijk een volledig uur in beslag. Na 16 maanden wordt er dan één jong geboren."

De dierentuin hoopt dat Karamat over twee jaar actief zal kunnen deelnemen aan het internationale kweekprogramma voor de diersoort. "Karamat is cruciaal voor het programma", zegt Planckendael. "In de natuur leven nog amper 2.800 Indische neushoorns, wat de soort erg kwetsbaar maakt. Hiervan leeft 70 procent in één nationaal park (Kaziranga). Als er in dit park een bosbrand of overstroming zou voorvallen, is dat catastrofaal voor de neushoornpopulatie. Ook stropers bedreigen nog steeds de populatie neushoorns."

"Een mirakel"

Karamat werd bij haar geboorte op 16 november 2010 een "mirakelbaby" genoemd. De bevalling was niet evident omdat ze in een stuitligging lag. Na de bevalling was het jong zo verzwakt dat ze niet zelfstandig kon drinken. Om het meisje in leven te houden, gaven de verzorgers haar melk van lokale koeien. Zij kreeg de naam Karamat, wat “drager van bijzondere krachten” betekent in het Nepalees. "Ook nu nog krijgt ze graag wat extra aandacht van haar verzorgers", zegt Planckendael.

Jonas Verhulst KMDA
Jonas Verhulst KMDA

Meest gelezen