Oostende test nieuwe aanpak tegen meeuwen uit

Oostende pakt uit met een nieuwe poging om meeuwen de binnenstad uit te jagen, richting hun natuurlijke biotoop. De bevoegde schepen Martine Lesaffre (Open VLD) denkt dat netten op platte daken en kleurrijke windmolentjes de klus zullen klaren. In september wordt de evaluatie opgemaakt.

Oostende neemt nu reeds maatregelen om de meeuwenoverlast, die vorige zomer leek te escaleren, aan te pakken. "We beginnen nu omdat er op dit moment nesten worden gevormd en eieren worden uitgebroed", aldus Lesaffre (foto in tekst).

"Om te vermijden dat er in de binnenstad een forse aangroei komt, gaan we netten spannen over platte daken. Maar we gaan ook kleurrijke windmolentjes en andere objecten op een ronddraaiend vlak plaatsen, wat de meeuwen moet afschrikken. Ook de haviken aan een touwtje blijven we komend broedseizoen inzetten."

De voorbije zomer werden soms de vreemdste dingen ondernomen om de overlast van meeuwen te beperken. Dat ging van een telegeleide vos tot het inzetten van kleine helikopters. "Ook dit is ludiek, maar we hopen dat het werkt. Als het niet positief wordt geëvalueerd, gaan we zoeken naar een alternatief", aldus Lesaffre.

De schepen doet ook een oproep aan de bevolking. "Bel de meeuwentelefoon als je een nest ziet. Eieren schudden, wat moet gebeuren door de brandweer, blijft de meeste efficiënte methode om de aangroei te beperken", besluit ze.