Plastic tot 5.000 meter diep onder zee

Belgische onderzoekers hebben plasticdeeltjes gevonden op een diepte van 5.000 meter in de oceanen. Nooit eerder werd zo diep plasticafval ontdekt. Die vervuiling leidt jaarlijks tot grote sterfte bij vissen en andere zeedieren.

Mensen gooien massa's plastic weg in de zee in in rivieren en zeevaarders meldden al langer dat er grote hoeveelheden van die troep in zee ronddrijven.

Die plasticdeeltjes worden in zee afgebroken tot erg kleine deeltjes of microplastics van 5 millimeter tot soms enkele micrometer. Een onderzoeksteam van de Universiteit Gent heeft nu microplastics ontdekt op een diepte van 5.000 meter. Nooit eerder tevoren werd plastic zo diep in zee ontdekt, aldus het programma Koppen op een.

Die deeltjes worden opgegeten door vissen en andere zeedieren. jaarlijks zouden er anderhalf miljoen zeedieren sterven. Uiteindelijk komen die microplastics via vissen en mosselen op ons bord. Wie een kilo mosselen eet, zou 300 tot 600 van die microplastics binnenkrijgen.

De wetenschappers roepen dan ook op om te stoppen met het gooien van van plasticproducten in zee of in rivieren.

Meest gelezen