Redding Cyprus zal 6 miljard euro extra kosten

Cyprus zal 23 miljard euro nodig hebben om financieel uit de put te geraken en niet 17,5 miljard zoals eerst geschat. Hoe dan ook zou Cyprus zelf het extra geld moeten vinden, aldus het afgesproken reddingsplan.

Vorige maand kreeg Cyprus 9 miljard euro toegezegd van de eurozone en onlangs kwam daar een miljard van het Internationaal Muntfonds (IMF) bovenop. De overige 7 of 7,5 miljard euro moest het land zelf ophoesten onder meer door besparingen, privatiseringen en een belasting op spaartegoeden van meer dan 100.000 euro.

Uit nieuwe cijfers van internationale schuldeisers en van de troika (de EU, de ECB en het IMF) zou nu blijken dat Cyprus in feite 23 miljard euro nodig heeft. Dat zou te wijten zijn aan de economie die er blijkbaar erger aan toe is dan eerst gedacht;

Hoe dan ook blijft het reddingsplan van vorige maand van kracht. Dat bepaalt dat de eurozone en het IMF maximaal 10 miljard euro bijdragen aan noodkredieten. Al de rest moet Cyprus zelf vinden, dus ook het extra geld dat nu nodig zou zijn. Dat zou onder meer kunnen door de verkoop van een deel van de goudvoorraden van de Cypriotische centrale bank en door nieuwe belastingen.