Tienduizenden betogen voor hervorming immigratiewet

In de Verenigde Staten zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om een hervorming van de immigratiewet te eisen. Ze vragen dat de naar schatting 11 miljoen mensen zonder papieren in de VS toch een Amerikaanse staatsburger zouden kunnen worden.
AP2013

De betogingen vonden in verschillende steden plaats. In Washington daagde het meeste volk op, ze betoogden in de buurt van Capitol Hill waar het Congres zich over de kwestie buigt. Maar ook in Atlanta en New York kwamen meer dan duizend mensen op straat. De demonstranten zijn vooral seizoensarbeiders, huishoudpersoneel, maar ook vakbondsafgevaardigden en activisten.

Een meerderheid van de immigranten zonder papieren is Latino. Bij de jongste verkiezingen kozen zij massaal de kant van president Barack Obama, in de hoop dat hun situatie zou worden gelegaliseerd.

Voor Obama is een regularisatiewet één van de topprioriteiten in zijn tweede ambtstermijn, maar de Republikeinen willen niet dat iedereen zomaar papieren krijgt. Toch zou er volgens de Amerikaanse media een akkoord in de maak zijn, waarbij strenge grenscontroles gepaard gaan met papieren.