"Albert II": "Iedereen zal er een mening over hebben"

Koning Albert zal op 9 augustus twintig jaar op de troon zitten. Eén werkt aan een televisiereeks over de koning. "Het scenario houdt zich aan de realiteit, maar wat er zich achter de schermen afspeelt, is fictie. We brengen in beeld wat er zou kunnen gebeurd zijn", aldus Eric Wirix van producent Skyline.

Eén heeft vanmiddag de cast van de nieuwe televisieserie met als werktitel "Albert II" voorgesteld. De fictieserie vertelt het verhaal van het koningschap van koning Albert, die op 8 augustus twintig jaar op de troon zit. De reeks is een idee van Borgerhoff & Lamberigts TV en wordt samen met producent Skyline gemaakt voor Eén. In het najaar wordt de vijfdelige serie op antenne gebracht.

De hoofdrollen worden vertolkt door Lucas Van den Eynde (Albert), Veerle Eyckermans (Paola), Leah Thys (Fabiola) Mathijs Scheepers (Filip), Ruth Bastiaensen (Mathilde), Ruth Becquart (Astrid), Stefaan Degand (Laurent), Lotte Mariën (Claire). Ludo Busschots kruipt in de huid van Jacques van Ypersele de Strihou en Wim Opbrouck geeft Jean-Luc Dehaene gestalte.

Voor actrice Ruth Bastiaensen (foto) is de rol van prinses Mathilde de tweede rol in een televisieserie. Ze was eerder te zien in "Familie". "Het is best spannend om te acteren in zo een grote productie. Iedereen zal een eigen mening vormen over de serie over het koningschap van Albert II", aldus Bastiaensen.

"De voorbije dagen hebben we al op verschillende locaties gedraaid. Het is indrukwekkend om te acteren op imposante locaties met weelderige decors. De sfeer op de set is heel goed", klinkt het. De opnames onder leiding van regisseur Frank Van Mechelen lopen nog tot midden juni. In het najaar zal de serie uitgezonden worden op Eén.

"Geen parodie maar fictie met bestaande personen"

De makers van de vijfdelige serie over Albert wijzen er op dat het om fictie gaat, maar de reeks is gebaseerd op de feiten. Onder anderen koningskenners Jan Van den Berghe en Mark Van den Wijngaert hebben het productieteam bijgestaan met advies.

"We weten natuurlijk niet wat er zich afspeelt achter de schermen van het koninklijk paleis. In de gedramatiseerde serie willen we het gezicht van de koninklijke familie laten zien", zegt producent Eric Wirix van Skyline. "De menselijke kant in de serie is heel belangrijk. Het is geen eenvoudig oordeel over het paleis en geen karikatuur", meldt Stefan Degand, prins Laurent in de reeks.

Veerle Eyckermans (foto) heeft als koningin Paola al enkele scènes van de eedaflegging van koning Albert in 1993 ingeblikt. "De serie zal ook gebruik maken van archiefbeelden en in een tiental flashbacks zal teruggeblikt worden op de periode van 1993 tot 2013." Het is voor Eyckermans de eerste keer dat ze een koningin mag vertolken.

"Je zal maar in het koningshuis geboren zijn"

Ruth Becquart heeft wel al ervaring met koningsstukken. "Ik heb prinses Cordelia gespeeld in "King Lear" van Shakespeare. Eigenlijk kan je mijn rol van prinses Astrid wat vergelijken met die rol."

"Je zal als mens maar geboren worden als kind van de koning, met al die regels en geplogenheden. Het is een uitdaging om ook een beeld te schetsen van wat er zich achter de schermen afspeelt bij al die personages", besluit Becquart (foto). Het scenario van "Albert II" werd geschreven door Willem Wallyn, Paul Piedfort, Koen Sonck, Luc Schoonjans en Dirk Nielandt.

Acteur en televisieproducer Ludo Busschots (foto) was blij verrast toen hij het voorstel kreeg om Jacques van Ypersele de Strihou te vertolken. "Toen ze me belden was ik meteen verkocht. Van Ypersele de Strihou wordt door sommige politici omschreven als "de echte koning". Hij was kabinetschef van zowel Boudewijn als Albert, maar toch is er amper wat bekend van die man. Zo een personage vertolken, is een droom voor een acteur", besluit Busschots.

In het najaar zal het resultaat van de opnames te zien zijn op Eén. "We hebben enkele jaren geleden genoten van "Beatrix", een Nederlandse fictieserie over het Nederlandse koningshuis. We dachten dat ons koningshuis zo veel interessanter is. We gaan proberen beter te doen", besluit Eric Wirix van Skyline.