"Kunnen banken niet zeggen dat we al hun schulden betalen"

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wil de Belgische spaarders geruststellen dat hun spaargeld "de allerlaatste optie is" als er een bank gered moet worden. "Maar we kunnen het niet uitsluiten, anders hebben de banken geen reden om voorzichtig te zijn."

Dat EU-commissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn werkt aan een richtlijn waarbij het voor lidstaten mogelijk is om spaarders boven de 100.000 euro aan te spreken als een bank gered moet worden, doet al een week stof oplaaien.

Maandag zei ook minister van Financiën Geens (CD&V) dat hij dat "niet onlogisch" vindt. "Anders moet de belastingbetaler ervoor opdraaien."

Nu probeert hij de Belgische spaarders duidelijk te maken dat ze zich geen zorgen moeten maken. "Die richtlijn is slechts één van de instrumenten die de EU aanreikt bij een bankenredding. Maar het is altijd de bedoeling van de Belgische regering om de spaarders zo goed mogelijk te vrijwaren. Noem mij één Belgische spaarder die getroffen is de voorbije jaren?"

"We moeten het vertrouwen van de spaarders koste wat het kost geruststellen. Maar we kunnen de banken nooit zeggen dat wij altijd al hun schulden zomaar zullen betalen, dat we alle grote schuldeisers zullen vrijstellen van problemen. Anders zullen banken niet aangemaand worden tot voorzichtigheid. Als u aan uw kinderen zegt dat u hen tot hun dood financieel zal bijstaan, dan zullen ze nooit op eigen benen staan."

"We hebben in België goede manieren om banken af te wikkelen, met gedwongen verkoop en nationalisatie, en in ons land is er de traditie om spaarders niet in de klappen te laten delen. De garantie tot 100.000 blijft altijd overeind. Als een bank in de problemen komt, dan komen eerst de aandeelhouders in beeld, dan eventueel de grote schuldeisers en pas als allerlaatste, als het echt niet anders kan, de spaarders."