"Plaats Syrië-rekruten in gesloten centrum"

De Antwerpse imam Nordine Taouil pleit ervoor om moslimjongeren die na de oorlog uit Syrië terugkeren, op te vangen in gesloten centra. Intussen wordt in Limburg de beweging Hezb al-Tahrir met de vinger gewezen als ronselaar van rekruten.

Het is een opmerkelijk verzoek van een moslimreligieuze, maar het gaat dan ook om uitzonderlijke omstandigheden. Zo vindt imam Nordine Taouil het een goed idee om jongeren die in Syrië hebben gevochten en terugkeren, op te vangen in gesloten centra.

Daar zouden ze volgens hem moeten worden omringd door theologen, maar ook door sociologen en psychologen. Die jongeren zijn opgegroeid met games en haatsites en keren wellicht terug met wraakgevoelens.

Inzake preventie vraagt Taouil dat de hoge jeugdwerkloosheid bij allochtonen in Antwerpen wordt aangepakt. Tegelijk wil hij ook een betere opleiding voor imams. Nu zouden er in Antwerpen slechts drie imams zijn die in het Nederlands preken. 

Nu hebben veel moslimjongeren niets om handen en gaan ze -bij gebrek aan religieuze omkadering- hun informatie op het internet zoeken en dan komen ze niet zelden uit bij haatsites. Taouil vraagt ook overleg over de kwestie met het nieuwe Antwerpse stadsbestuur.

AP2013

Ook Brusselse jongeren naar Syrië?

Na Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde en Maaseik blijken nu ook vanuit Brussel jongeren naar Syrië te zijn vertrokken. Volgens burgemeester Freddy Thielemans (PS) is dat gemeld door straathoekwerkers en heeft hij contact gehad met vijf families van wie een zoon zoek is.

Het is echte nog niet duidelijk of die jongeren effectief al in Syrië aanwezig zijn, aldus Thielemans. 

Hezb al-Tahrir met de vinger gewezen

In Limburg wordt intussen de beweging Hezb al-Tahrir (Bevrijdingspartij) genoemd als mogelijk ronselaar van jongeren voor Syrië. Die beweging is actief in 40 landen en heeft onlangs een kantoor in Hasselt geopend. De partij verkondigt een gedachtengoed dat erg lijkt op dat van Sharia4Belgium eerder.

Hezb al-Tahrir (of Hizb ut-Tahrir) is een extremistische moslimgroep die de moslimwereld wil verenigen in "een kalifaat" onder een strenge shariawet. De beweging is erg gekant tegen de assimilatie van moslims in het Westen en tegen democratie en kapitalisme, maar is tegelijk ook erg tegen Israël en wordt beschuldigd van antisemitisme.