"Regeringsvertegenwoordiger dook op in database Offshore Leaks"

Groen en Ecolo vragen dat Michel Tilmant vervangen wordt als vertegenwoordiger van de Belgische regering bij BNP Paribas. De naam van Tilmant is opgedoken in de database van Offshore Leaks. Dat schrijft Le Soir.

Volgens Le Soir duikt de naam van Tilmant op in de database in zijn hoedanigheid als voormalig topman bij de ING groep, met name in verband met de operaties van de ING Bank in Labuan, in Maleisië. Momenteel is Tilmant regeringsvertegenwoordiger in de raad van bestuur van BNP Paribas.

"Als het de traditionele partijen menens is met de strijd tegen de fiscale fraude, dan kunnen ze het zich niet veroorloven om zich te laten vertegenwoordigen in de bankensector door iemand die zelf boter op zijn hoofd heeft", stelt Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke.

Groen en Ecolo vragen dat Michel Tilmant onmiddellijk wordt vervangen. "Voortgaand op zijn illustere verleden kunnen we geen vertrouwen meer hebben in zijn werk vandaag", aldus Van Hecke.

Maar dat is voor de groenen maar een eerste stap. "Er is grote onduidelijkheid over de rol die dergelijke bestuurders in naam van de bevolking op zich nemen in raden van bestuur van banken zoals BNP Paribas, banken waarvan geweten is dat ze actief zijn in belastingparadijzen. De burger verwacht terecht dat hun vertegenwoordigers goede voorbeelden zijn en de banken controleren of ze zich wel degelijk houden aan de spelregels. Daarom vragen de groenen dat er ook hoorzittingen georganiseerd worden om de rol van bestuurders te herdefiniëren."