"The winner takes it all" populairste jaren 80-klassieker

De luisteraars van Radio 2 hebben "The winner takes it all" van ABBA uitgeroepen tot hun favoriete hit uit de jaren 80. Het is al het derde jaar op rij dat het nummer de hitlijst met klassiekers uit de jaren 80 aanvoert bij Radio 2.

Bryan Adams en Ann Christy kunnen ABBA niet van de troon stoten. Adams strandt met "Summer of '69" op de tweede plaats en Ann Christy met "De roos" op nummer drie.

De hits van de jaren 80 werden dit jaar allemaal afgespeeld op vinyl. De plaatjes werden vakkundig op de platenspelers gelegd door dj's Klaas Beheydt en Zaki.

In De Vinyl Top 80 zijn er 27 nieuwkomers. De hoogste nieuwkomer is "Biko" van Peter Gabriel op nummer elf. Vier artiesten of groepen hebben drie klassiekers op hun naam staan: ABBA, Bruce Springsteen, Queen en Michael Jackson. Het jaar 1984 is het populairst. Uit dat jaar staan maar liefst 14 nummers in de top 80.

Vlaamse en Nederlandstalige nummers zijn goed vertegenwoordigd in de top 10, met Ann Christy, Will Tura, Benny Neyman en André Hazes. In totaal staan 15 Nederlandstalige nummers in top 80.

De top 10 van de Vinyl Top 80

1. (1) "The winner takes it all", ABBA

2. (3) "Summer of '69", Bryan Adams

3. (2) "De roos", Ann Christy

4. (5) "I want to break free", Queen

5. (4) "Ik mis je zo", Will Tura

6. (10) "The best", Tina Turner

7. (6) "Waarom fluister ik je naam nog?", Benny Neyman

8. (14) "'n Beetje verliefd", André Hazes

9. (32) "Sunday bloody Sunday", U2

10. (18) "The river", Bruce Springsteen

De volledige lijst vindt u op de website van Radio 2.