Amerikaanse komiek Jonathan Winters is overleden

De Amerikaanse komiek Jonathan Winters (87) is overleden in zijn woning in Californië. Winters acteerde onder meer in de sitcom "Mork and Mindy". Hij geldt als het voorbeeld van komische acteurs als Jim Carrey en Robin Williams.
Invision2012
Jonathan Winters (foto uit 2012)

In de jaren 50 was Winters te zien in zijn eigen komische programma, "The Jonathan Winters show". Hij acteerde later in tientallen tv-series en films, waarvan "It's a mad, mad, mad, mad world" uit 1963 wellicht de bekendste is. Hij was ook een veelgevraagde gast in de avondlijke Amerikaanse talkshows.

In de jaren 80 speelde Winters de rol van Mearth in de populaire sitcom "Mork and Mindy", waarin Robin Williams de hoofdrol vertolkte. Winters, die bekroond werd met een Emmy en twee Grammy's, stond bekend om zijn improvisatietalent en zijn bekkentrekkerij. Bekende komieken als Jim Carrey, Steve Martin en Robin Williams werden door hem beïnvloed.

Op latere leeftijd was Winters ook vaak te horen in animatiefilms -en series. In de Smurfen-film die in 2011 in de zalen kwam, leende hij nog zijn stem aan die van Grote Smurf.