Bahrein slaat betoging tegen Formule 1 uiteen

In de Golfstaat Bahrein heeft de politie een betoging tegen de Grote Prijs Formule 1 hardhandig uiteen geslagen. De racewedstrijd wordt volgende week gereden, maar wordt door de oppositie geassocieerd met het autoritaire regime.
AP2013

Bahrein wordt al sinds 1783 bestuurd door de soennitische Khalifah-familie. De meerderheid van de bevolking is er echter sjiitisch. Koning Hamad bin Isa Al Khalifah zwaait al sinds 2002 de plak in Manama.

Twee jaar geleden ging zijn troon even aan het wankelen tijdens een golf van volksprotest tegen zijn autoritair bewind, in de maalstroom van wat later de Arabische lente is gaan heten. 

De ordediensten slaagden er uiteindelijk met veel geweld in om het protest de kop in te drukken. Ze kregen daarbij steun van troepen uit de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. De Grote Prijs Formule 1 werd toen wel afgelast.

"Willekeurige arrestaties"

De autoriteiten doen er in elk geval alles aan om te beletten dat de Grote Prijs ook dit jaar wordt afgelast. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch worden op grote schaal huiszoekingen gehouden en worden mensen willekeurig aangehouden.

Human Rights Watch heeft het over groepen gemaskerde politieagenten in burger die 's nachts huizen in de buurt van het racecircuit doorzoeken. Een 20-tal mensen is aangehouden, onder wie ook enkele oppositieleiders. De agenten hadden geen aanhoudingsbevel bij, wat nochtans moet volgens de lokale wetgeving.

"Deze raids en arrestaties doen vermoeden dat de autoriteiten het belangrijker vinden om actievoerders uit de buurt van het racecircuit te houden dan rekening te houden met de terechte verzuchtingen van de bevolking", zegt Sarah Leah Whitson van Human Rights Watch.