Cyprus vraagt om extra geld, maar vangt bot

De Cypriotische president Nikos Anastasiades vraagt de Europese Unie om 6 miljard euro extra noodhulp, nu blijkt dat zijn land geen 17 miljard, maar 23 miljard euro nodig heeft. Maar of hij dat extra Europees geld ook zal krijgen, is zeer de vraag. De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep, houdt het op een noodlening van 10 miljard, zoals eerder was afgesproken.
AP2013
Jeroen Dijsselbloem houdt het been stijf voor Cyprus.

Het lijkt er met andere woorden op dat Cyprus zelf een extra inspanning zal moeten leveren, want als het afhangt van Dijsselbloem, krijgt Nicosia geen extra noodhulp. "Het noodprogramma is 10 miljard, zoals afgesproken, en alle andere kosten worden opgebracht door een herstructurering van de bankensector, door privatiseringen en door andere elementen", zei hij in Dublin, waar de Europese ministers van Financiën bijeen zijn.

Anastasiades had gezegd dat hij Europees president Herman Van Rompuy een brief zou schrijven om hem om 6 miljard extra te vragen. 

Gisteren bleek uit nieuwe cijfers van internationale schuldeisers en van de troika (de EU, de ECB en het IMF) dat Cyprus in feite 23 miljard euro nodig heeft in plaats van 17 miljard. Dat zou te wijten zijn aan de economie die het slechter doet dan eerst was gedacht.

Meest gelezen