De Wever: "GAS-boetes om op tijd te kunnen ingrijpen"

Volgens Bart De Wever (N-VA) zijn preventiemaatregelen uiterst noodzakelijk om de radicalisering van Belgische moslimjongeren tegen te gaan. "Ook GAS-boetes kunnen een oplossing zijn", zei de Antwerpse burgemeester in "De ochtend".

Bart De Wever kwam in "De ochtend" nog eens terug op het overleg van gisteravond met zijn collega-burgemeesters Bart Somers (Open VLD) van Mechelen en Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde over de radicalisering van moslimjongeren en de rekrutering van vrijwilligers voor de oorlog in Syrië.

Een concreet actieplan kwam er gisteravond niet. "Dat was ook nooit de bedoeling", aldus De Wever. "Laat staan dat we zouden kunnen beletten dat mensen naar Syrië vertrekken. Mensen die willen vertrekken, zijn al geradicaliseerd en daar kan je als burgemeester weinig of niets aan doen", klonk het.

De Wever benadrukte dat het vooral belangrijk is om aan preventie te doen. "We moeten de dialoog aangaan met jongeren en ze op die manier uit hun mentaal isolement halen", zei hij. En dat kan volgens de Antwerpse burgemeester ook met het systeem van de GAS-boetes. "Die zijn steeds bedoeld om op tijd te kunnen ingrijpen", aldus De Wever.

"Het monitoren van het internet is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van het preventiebeleid. Wanneer jongeren via het internet aan haatprediking doen, kan een GAS-boete een manier zijn om dwingend aanwezig te zijn in hun familiale situatie."

Over het voorstel van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte om de identiteitskaarten af te nemen van jongeren die op het punt staan om naar Syrië te vertrekken, heeft De Wever zich niet uitgesproken. "Dat is iets wat een burgemeester niet kan, daarvoor moet je bij een federale wetgever gaan aankloppen. En daar ging het gisteravond nu net niet over", klonk het.