Douwe Egberts wordt overgenomen door Duitse JAB

De Nederlandse koffiemaker Douwe Egberts (voluit D.E. Master Blenders 1753) is overgenomen door de Duitse investeringsgroep Joh. A. Benckiser (JAB). Douwe Egberts stemde in met een bod van 12,5 euro per aandeel. De uiteindelijke prijs is iets lager uitgevallen dan Douwe Egberts oorspronkelijk in gedachten had.

JAB heeft al een belang van 15 procent in Douwe Egberts en betaalt nu 7,5 miljard euro voor de overname. Tijdens de gesprekken in een vroeg stadium was er zelfs sprake van 12,75 euro per aandeel. Dat blijkt nu minder.

De Duitse groep deed recent nog investeringen in Amerikaanse koffiebedrijven als Peet's Coffee en Caribou. Volgens een persbericht zal de identiteit van Douwe Egberts behouden blijven. Het hoofdkantoor, het research- en ontwikkelingscentrum en de fabrieken blijven in Nederland.

Douwe Egberts werd in 2012 afgesplitst van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee en in Amsterdam naar de beurs gebracht. Topman is Jan Bennink. Na de overname komt er een nieuwe topman bij Douwe Egberts. Bennink kent trouwens de topman van JAB, de Nederlander Bart Becht. Ze werkten beiden in de jaren 80 voor het Amerikaanse Procter & Gamble.