Franse opperrabbijn neemt ontslag wegens plagiaat

Gilles Bernheim, opperrabbijn in Frankrijk, heeft ontslag genomen na bekentenissen dat hij plagiaat heeft gepleegd. De man zou ook gelogen hebben over zijn academische titels, zo berichten Franse media.

Bernheim werd in 2009 nog verkozen tot opperrabbijn van Frankrijk. Hij zou nu zelf gevraagd hebben om van zijn functie ontheven te worden.

Bernheim is de religieuze leider van de ongeveer 600.000 Franse joden, de grootste joodse gemeenschap van West-Europa. Hij kwam de voorbije dagen onder druk toen was uitgelekt dat hij voor zijn boeken werk van anderen had gekopieerd. Hij beweerde ook een academische titel in filosofie aan de Sorbonne te hebben gekregen, maar dat was niet correct.

Bernheim weigerde enkele dagen geleden nog ontslag te nemen, hij beschouwde dat als "deserteren". Nu is hij dus toch bezweken onder de druk. Het Centraal Consistorie van Frankrijk reageerde opgelucht: dit creëert volgens hen meer sereniteit. Bernheim wordt voorlopig ad interim vervangen.