Kerry zoekt uitweg uit oorlogsretoriek in Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is aangekomen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel voor overleg. Hij zal er pogen de escalerende crisis op het Koreaanse schiereiland te ontmijnen.

Kerry zal in Seoel praatte met de Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye (foto) en zijn Zuid-Koreaanse collega Yun Byung Se.

Hij probeert een oplossing te zoeken voor het escalerende Koreaanse conflict en vooral een mogelijke oorlog te vermijden. De laatste weken heeft het Noord-Koreaanse regime de oorlogstaal tegenover de VS en zijn Zuid-Koreaanse bondgenoot alsmaar opgevoerd. Pyongyang voelt zich onder meer bedreigd door gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea, maar roert de oorlogstrom wellicht ook gewoon voor binnenlands gebruik.

Noord-Korea heeft al gedreigd met een raketaanval tegen Zuid-Korea of de VS, maar de meeste waarnemers nemen die dreigementen niet echt au sérieux. Hoe dan ook is de huidige toestand erg ontvlambaar.

Kerry bestempelt de Noord-Koreaanse oorlogstaal als "onaanvaardbaar". Mocht de Noord-Koreaansed leider Kim Jong-un beslissen om toch een raket af te vuren, zou dit volgens hem "een enorme vergissing" betekenen die Noord-Korea nog meer isoleert.

Na Zuid-Korea gaat Kerry ook nog naar Japan, dat al afweerraketten heeft klaarstaan om een eventuele Noord-Koreaanse aanval af te slaan, en naar China, waarvan Washington hoopt dat het druk zal uitoefenen op Noord-Korea om zijn houding te milderen.