Leuven wil allochtonen fietservaring laten opdoen

De Leuvense Fietsschool heeft het project "Fietsduo's" gelanceerd, waarbij een ervaren en beginnende fietser samen fietstochten maken. Omdat de beginnende fietser vaak iemand is van allochtone afkomst, wil het project de betrokkenen niet alleen fietservaring laten opdoen. Het wil ook de integratie bevorderen door samen de regio te verkennen en de Nederlandse taal en cultuur aan te leren.

Fietsschool is een gezamenlijk initiatief van de vzw Mobiel 21 en de Leuvense Integratiedienst. De beginnende fietsers van Fietsduo hebben in de praktijk net de eerste module gevolgd van de fietslessen die de school dit jaar voor het tweede jaar op rij organiseert voor mensen die nog nooit hebben gefietst of de basisvaardigheden verleerd zijn. De begeleiders in het Fietsduo-project zijn vrijwilligers uit het Leuvense.

"Van de acht mensen die hun laatste fietsles volgden en nu in dit Fietsduo-project stappen, zijn er zes van allochtone afkomst. De overige twee zijn Vlamingen. Wij zorgen voor een kennismakingsmoment, een opfrissing van de wegcode, een fietsjas en organiseren ook een slotevenement met een fietstocht en picknick", aldus Ine Bosmans, coördinator van de Fietsschool Leuven. Het was de Leuvense schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen, Denise Vandevoort, die vanmiddag de aftrap gaf van het project.