Madrid krijgt een Margaret Thatcherstraat

De pas overleden, gewezen Britse premier Margaret Thatcher krijgt een naar haar genoemde straat in de Spaanse hoofdstad Madrid. Dat meldt de Spaanse krant El País.

Het initiatief komt van de conservatieve Partido Popular (PP), die met een absolute meerderheid in het Madrileense zadel zit.  De partij wil de politiek gelijkgezinde Thatcher blijkbaar een laatste eerbetoon geven door een van de straten in Madrid haar naam te geven. Ook de schrijver José Luis Sampedro en de kunstenares Sara Montiel, beiden net als Thatcher pas overleden, valt die eer te beurt. 

Dat de nagedachtenis aan die laatste twee levend wordt gehouden door een straat naar hen noemen, daarover is weinig discussie. Ook de oppositie ziet er geen graten in, maar dat is wel anders wat Thatcher betreft. 

De leider van de socialisten ziet geen enkele reden om een Thatcherstraat in het leven te roepen, "omdat ze niet eens in Madrid heeft gewoond". De leider van oppositiepartij IU begrijpt de beslissing evenmin. "De noodzakelijke band met onze stad ontbreekt en er zijn andere, meer relevante historische personen, die deze eer meer verdienen", klinkt het. De partij UPyD vreest dat de naar haar genoemde straat gepolitiseerd zal worden. 

De definitieve goedkeurting valt op de volgende gemeenteraad, maar aangezien de PP alleen aan het roer straat in de Spaanse hoofdstad, lijkt de beslissing al gevallen.