Mark Zuckerberg richt politieke groepering op

Mark Zuckerberg, de topman van Facebook, heeft samen met andere toplui van Amerikaanse technologiebedrijven, een politieke groep opgericht die het immigratiebeleid van de Verenigde Staten wil veranderen en wil inzetten op onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. De groep heet Fwd.us (Forward us).

Volgens Zuckerberg hebben de Verenigde Staten dringend behoefte aan een ander immigratiebeleid en meer middelen voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, wil het land economisch vooruit geraken. Hij pleit ervoor om de naar schatting 11 miljoen mensen die nu illegaal in de VS verblijven een traject aan te bieden zodat ze volwaardig burger kunnen worden.

"We hebben een opmerkelijke immigratiepolitiek voor een land dat opgebouwd is door immigranten", zegt hij in een open artikel in The Washington Post. "En het is een beleid dat niet past binnen de huidige wereld." Zuckerberg hoopt met een nieuw immigratiebeleid de meest getalenteerde en hardst werkende mensen aan te trekken, om het even waar ze geboren zijn.

Ook bedrijven zoals Google en Microsoft pleiten al langer voor een aanpak die het makkelijker maakt voor hoogopgeleide mensen en ondernemers om in de Verenigde Staten te kunnen werken.

Zuckerberg vraagt ook meer aandacht voor wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde in het onderwijs. De standaard moet daar volgens hem worden opgetrokken. De VS zijn volgens hem immers geëvolueerd naar een kenniseconomie waarbij innovatie belangrijk is om jobs en investeringen veilig te stellen.

Zijn beweging wordt ondersteund door de toplui van technologiebedrijven als LinkedIn, Dropbox, Google, Netflix, Yahoo en Zynga. Hoeveel geld zij in de groepering pompen is niet bekend. De groep wordt voorgezeten door Joe Green, de oprichter van Causes.com.