MIVB-actie wijst op regels bij in- en uitstappen tram

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB gaat de reizigers op de noord-zuidas van 15 tot 26 april sensibiliseren rond de regels voor het in- en uitstappen van trams. Sommige klanten willen nog op het allerlaatste moment binnenglippen. Dat is niet alleen erg gevaarlijk, maar veroorzaakt ook vertragingen, zegt de MIVB.

De MIVB-medewerkers op de drukke noord-zuidas zullen tijdens de campagne het geluid en de sluiting van de deuren extra in de verf zetten door eerst te fluiten. Ze zullen bovendien de reizigers die toch nog vlug willen instappen, aanspreken op hun gedrag, en benadrukken dat er voldoende trams voorbijkomen op de noord-zuidas, waardoor er geen enkele reden is om zich te haasten.

Als het geluidssignaal weerklinkt, is het verboden om de tram of metro nog op of af stappen. "Het doel van de campagne is dit nog eens in de verf te zetten en te benadrukken dat nog vlug instappen niet alleen gevaarlijk is, maar ook de tram, en dus de andere passagiers, met vertraging opzadelt", legt MIVB uit. "Als de deuren blokkeren, moet de bestuurder immers tussenkomen, wat de wachttijd aan de halte verhoogt."

Het storende gedrag komt het vaakst voor op weekdagen tijdens de spits, aan haltes waar reizigers een overstap moeten maken. Een vijftigtal medewerkers zal op de gevoelige punten aanwezig zijn van maandag tot vrijdag tussen 7.30 uur en 9 uur en tussen 15 en 18 uur, en op woensdag ook tussen 11 en 13 uur.