Nederland stelt voor 4 miljard euro bezuinigingen uit

De Nederlandse regering stelt geplande bezuinigingen van ruim 4 miljard euro voor volgend jaar voorlopig uit. De ingrepen in de werkloosheidsvergoeding en het ontslagrecht worden afgezwakt of vooruitgeschoven tot januari 2016, als de economische crisis -zo hopen kabinet en sociale partners- voorbij is.
De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD, l) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA, r)

Het uitstel vormde de basis van een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en het kabinet-Rutte. "Dit is een historisch moment", zei de Nederlandse premier Mark Rutte bij de voorstelling. "Dit is een akkoord van vertrouwen voor het komende decennium dat de Nederlandse samenleving verder brengt."

De regering hoopt dat het sociaal akkoord tot zoveel vertrouwen leidt bij de Nederlanders, dat de economie weer gaat groeien. Samen met de volgens Rutte positieve economische indicatoren moet dat ertoe leiden dat de raming over het begrotingstekort voor volgend jaar positiever wordt dan die nu is.

In het najaar zal dan worden gekeken of en welke bezuinigingsmaatregelen toch nog nodig zijn om het begrotingstekort terug te dringen. De vakbond FNV hoopt dat die niet meer nodig zullen zijn.

In het akkoord, dat Nederland structureel 600 miljoen euro per jaar kost, is afgesproken dat de duur van de werkloosheidsuitkering op maximaal drie jaar blijft. Weliswaar gaat de wettelijke termijn naar twee jaar, maar in cao's zullen afspraken worden gemaakt over een aanvulling. De werknemers moeten dan wel een premie gaan betalen. Ook de voorgenomen versoepeling van het ontslagrecht en de beperking van de ontslagvergoeding gaan voorlopig de ijskast in, net als de loonbevriezing in de zorgsector.

"Heel veel vragen"

Het kabinet-Rutte heeft steun van oppositiepartijen nodig om de plannen ook door de Senaat te kunnen krijgen. Maar van die steun is Rutte nog niet verzekerd. D66 reageerde overwegend negatief, andere partijen als het CDA hebben nog veel vragen.

"Met het sociaal akkoord is het regeerakkoord van tafel", is de conclusie van D66-leider Alexander Pechtold. Hij wil onder meer weten hoeveel banen dit akkoord kost, hoe groot het gat in de begroting wordt en hoeveel extra belastingen de bevolking moet gaan betalen.

Sybrand Buma van het CDA heeft ook "heel veel vragen". "Er was ooit een regeerakkoord van 60 pagina's, nu is er dit akkoord dat niet veel korter is. Welk kabinetsbeleid er nu naar de Kamer gaat komen is onduidelijker dan ooit." Ook ChristenUnie-leider Arie Slob toonde zich kritisch. "Het regeerakkoord is nu voor de derde keer herschreven. Ik weet niet meer waar het kabinet nu zelf nog voor staat."

SGP-voorman Kees van der Staaij maakt zich vooral zorgen, omdat eventuele bezuinigingen vooruit zijn geschoven. "Die onzekerheid kan het herstel van vertrouwen in de weg staan." SP-leider Emile Roemer is blij dat de sociale partners de bezuinigingsagenda van het kabinet hebben teruggefloten, "maar dan is het heel erg triest als Rutte en Dijsselbloem de mogelijkheid voor bezuinigingen in augustus alsnog openhouden". "De rust die de sociale partners brengen, is zo in één keer weer van tafel."

PVV-leider Geert Wilders (kleine foto) noemt het akkoord een gemiste kans. "Dit akkoord is alleen goed voor het baantje van premier Rutte. De afbraak van Nederland gaat gewoon door."