Noord-Korea wel of niet in staat tot lancering kernraket?

De VS gelooft dan toch niet dat Noord-Korea al in staat is om een kernraket te lanceren. Dat zeggen bronnen bij het Pentagon. Gisteren citeerde een Republikeins parlementslid nochtans uit het rapport van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, waarbij het waarschijnlijk werd geacht dat Pyongyang zo'n nucleaire aanval zou kunnen uitvoeren.
THE ASSOCIATED PRESS2013

Het was het Republikeinse parlementslid Doug Lamborn die citeerde uit het rapport, maar de inhoud -dat Noord-Korea in staat is een kernraket te lanceren- wordt nu officieel ontkend. "De Noord-Koreanen hebben nooit aangetoond dat ze daartoe in staat zijn, en we denken niet dat ze dat op dit moment kunnen", zegt een anonieme bron.

Het Pentagon meent dat de beweringen van Lamborn "inaccuraat" zijn. Noord-Korea zou wel al nucleaire testen hebben uitgevoerd, maar het zou er nog niet in geslaagd zijn de nucleaire lading klein genoeg te maken zodat die op een raket past.

Zowel de ministers van Buitenlandse Zaken van de G8 als Obama riepen Noord-Korea op om zijn agressieve toon af te zweren. De VS richt zich nu expliciet tot China en gaat dat land vragen om zijn invloed aan te wenden om de provocaties van Noord-Korea te stoppen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is onderweg naar Zuid-Korea. Eén van zijn medewerkers bevestigt dat de belangen van China en de VS voor stabiliteit in de regio dezelfde zijn. Kerry zal vrijdagavond in Seoel aankomen waar hij een ontmoeting heeft met de nieuwe president en met de minister van Buitenlandse Zaken. Zaterdag trekt hij dan naar Peking en zondag naar Tokio.