Omstreden veiling Hopi-maskers brengt €900.000 op

De 70 Hopi-maskers die vandaag op een veiling in Parijs verkocht zijn, hebben meer dan 900.000 euro opgebracht. De veiling was omstreden omdat de Amerikaanse indianen de maskers, die ze als heilig beschouwen, terugeisten en een rechtszaak waren begonnen om de verkoop te stoppen.

De 70 zogenaamde Katsinam-maskers, vaak heel kleurrijk, bekleed met pluimen en uit hout en leer, komen uit een privécollectie die volgens schattingen tussen de 600.000 en 800.000 euro waard is. Voor de Hopi-stam belichamen ze de geest van hun voorouders.

De advocaten van de vereniging Survival International waren een spoedprocedure gestart om de veiling tegen te houden. Twee musea uit de staat Arizona en de Hopi, die in de staat leven, eisten de schrapping van de verkoop van de Katsinam-maskers.

De indianen kregen de steun van de Amerikaanse acteur en regisseur Robert Redford, die in een brief die de advocaat openbaar maakte, de verkoop "heiligschennis" noemde en vroeg om de maskers terug te geven aan de stam, zo niet zou er sprake zijn van een "misdadig gebaar".

AP2013