Overheid en Limburg blijven achter noord-zuidverbinding staan

De Vlaamse overheid en de provincie Limburg blijven achter de noord-zuidverbinding staan. Ze willen dus een omleidingsweg in Houthalen-Helchteren. De Raad van State had die plannen vernietigd. "Er moet snel een oplossing komen én rechtszekerheid", dat zegt minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA). Muyters zat daarover samen met minister voor Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V), de Limburgse gouverneur, werkgeversorganisaties en vakbonden.

De bevoegde ministers, de Limburgse gouverneur, werkgeverorganisaties en vakbonden willen de economie in Limburg een stevig duwtje in de rug geven, en dat zeker na de sluiting van de fabrieken van Ford in Genk. De partners willen "snel een oplossing én rechtszekerheid" in het noord-zuidverhaal. Volgende week zitten dan ook experts, politici en professoren samen om alle juridische mogelijkheden te bekijken.

Eerder deze maand had de Raad van State het gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de nieuwe omleidingsweg van de noord-zuidverbinding vernietigd. De bevoegde ministers bespreken nu hoe het verder moet.

De noord-zuidverbinding is een belangrijke verkeersader in Limburg. Die loopt deels door de dorpskernen van Houthalen en Helchteren. In het gewestelijk RUP van de Vlaamse regering was een omleidingsweg opgenomen om het verkeer uit die dorpskernen te weren.

Verschillende actiecomités waren echter naar de Raad van State getrokken omdat de nieuwe weg door een natuurgebied zou lopen. De Raad van State schorste de plannen in december al en begin deze maand werden ze dan helemaal van tafel geveegd.

Nooddecreet om verbinding te versnellen?

Open VLD-politici en voormalige ministers Patrick Dewael en Marino Keulen lanceren vandaag het voorstel om een nooddecreet in te dienen voor "dwingende redenen van groot openbaar belang". Een juridische spitsvondigheid die in 2001 al eens werd toegepast voor de realisatie van het Antwerpse Deurganckdok.

Het nooddecreet moet wel goedgekeurd worden door het Vlaams parlement. De procedure voor de noord-zuidverbinding kan dan worden voortgezet waar ze door de Raad van State is stopgezet.

Meest gelezen